Hurá na Jih 27: První slovenský jižan a politický emigrant Miki Hartus Kadlečík

Hurá na Jih 27: První slovenský jižan a politický emigrant Miki Hartus Kadlečík

Pozvánka na Southern Rock & Blues Kolín 2017 a koncerty francouzských Natchez v dalším díle našeho southern-rockového speciálu.


Dolů

Tento měsíc si budou naši externí spolubadatelé a kamarádi Pavel Hartl i Jirka Petrů užívat zasloužený odpočinek, vstřebávat úspěch předcházejících dvou dílů a odpovídat na stovky a tisíce nadšených sms, mailů a osobních dopisů a celý dnešní díl pořadu Hurá na jih tak bude v mojí režii. 

Pánové z kapely King Bee zvolili dopravní prostředek vskutku stylový a jejich řízné muzice adekvátně odpovídající

Poslouchejte: Jižanský pelmel 10 – Potkáme se u Kolína

V první hodince nejprve probereme novinky z domácí produkce v pořadí:
Hogo, Big Boy Band a King Bee. A protože jsme si tady před měsícem dávali video King Bee, tentokráte má volba padla na Hogo:

Plzeňská kapela Big Boy Band je důkazem, že poctivý jižanský bigbít v zemích Koruny české ještě není úplně vyhynulý druh, přímo naopak.

Větší část první hodiny teď v dubnu, celkem logicky, věnujeme propagaci prvního většího jižansko–bluesového festivalu u nás – Southern Rock & Blues Kolín, který bude už za necelý měsíc 13.května. 

Verbálně sice probereme všechny vystupující, ale hudební ukázky budou jen od těch rockovějších partiček. Z domácí produkce uslyšíme plzeňský Na starý kolena band, liberecké Bandoleros a nestárnoucí Pumpu a dojde samozřejmě i na zahraniční hvězdu festivalu - The Steepwater Band z USA.

Na závěr první hodiny si pak řekneme něco o druhé návštěvě nejstylovější francouzské jižanské kapely Natchez v České republice. Poprvé u nás tahle parta skvělých muzikantů a pohodových lidí byla v roce 2013, kdy se zúčastnila 2.ročníku kolínského Southern Rock & Blues festivalu. Kromě toho ještě Natchez vystoupili dvakrát v Praze v Baráčnické rychtě a v klubu Vagon. Nutno říci, že obzvláště ta pražská dvě vystoupení se uskutečnila za minimálního zájmu diváků. Bylo to hlavně špatnou propagací a tak to letos nechceme nechat nic náhodě. 

Kytarová úderná jednotka made in France

Příjezd Natchez není jen tak. Letos uplyne 10 let, kdy se autor tohoto pořadu Dališ ženil na našem českém jižanském festivalu Mlejn. A protože jeho manželka Ivča je neskutečně skvělá ženská, celkem bez jakýchkoli námitek kývla na šílený nápad, pozvat si Natchez na oslavu výročí svatby a tím udělat radost nejen sobě, ale i ostatním kamarádům na Mlejně, kteří nám naši svatbu před těmi 10 lety tak krásně zpříjemnili. 

Pánové z Natchez při své minulé návštěvě ČR samozřejmě nevynechali obligátní túru po pražských pamětihodnostech

Aby ale nejeli chlapci těch 1000 km jen kvůli jedinému vystoupení, budete si je moci užít hned dvakrát. 23.6. v Kutné Hoře v rockovém klubu Česká1 a potom následující den 24.6. na Mlejně. No a komu se nechce čekat tak dlouho, můžete si Natchez přehrávat už teď na YouTube. A třeba zrovna tuhle, kterou se mi povedlo natočit v září 2013 v Audun Le Tiche ve Francii.

Poslouchejte: Hurá na jih 27 - První slovenský jižan a politický emigrant Miki Hartus Kadlečík

Z hosta, kterého představíme a připomeneme v tomto vydání pořadu Hurá na jih, budou mít radost hlavně starší matadoři domácí southern rockové scény a pamětníci jejího rozmachu v první polovině 90. let minulého století. V Bratislavě tehdy hrávala kapela Hartus, jejíž kapelníkem byl Miki Kadlečík.

Unikátní fotografie zachycující slovenské ZZ Top - kapelu Hartus - v akci někdy v divokých devadesátkách

Když v roce 1995 Miki Slovensko z politických důvodů opustil a s celou rodinou se přestěhoval do Čech, Hartus se rozpadl a pozůstalí muzikanti to dlouho Mikimu měli za zlé. Ten ale dodnes svého tehdejšího rozhodnutí nelituje, protože vláda Vladimíra Mečiara nebyla tou, která by splňovala jeho představu o klidném a spořádaném životě. Na YouTube jsem našel jediné video Hartusu a sice z roku 2008, kdy se „old boys“ sešli po letech k nahrání jedné trochu starší písničky.

Po příchodu do Čech se Miki Kadlečík k žádné kapele nepřidal, nezaložil ani žádnou novou, ale hrál jen po klubech a menších sálech sám se svou kytarou. Jeho hudba by se dala nazvat folk bluesovou. Osobně jsem ho viděl poprvé a na dlouhou dobu naposledy v roce 1999 na Mlejně.

Miky je už nějaký čas v důchodu, ale krmení ptáčků a venčení pejska nejsou jeho jediné záliby. Prsty ho začínají svědit a tak plánuje návrat na hudební scénu. Opět by to mělo být samostatně s kytarou a Miki moc dobře ví, že to nebude jednoduché. Protože ale bydlí v Praze, kde je koncentrace nejrůznějších klubů velmi hustá, věří, že by si ještě mohl zahrát a předvést posluchačům svůj hudební i textařský pohled na svět. My mu určitě budeme držet palce…

Miki „Hartus“ Kadlečík se svým hafanem

Playlist Jižanský pelmel 10 – Potkáme se u Kolína
Hogo - Koukej vypadnout
Big Boy Band - Freaking Cowboy
King Bee - Steamboat
Na starý kolena band - Boltec tvůj
Bandoleros - El Diablo
Pumpa - Výdrž vlčí
The Steepwater Band - Walk in The Light
Natchez - Canicule Boogie

Playlist Hurá na jih 27 - První slovenský jižan a politický emigrant Miki Hartus Kadlečík
Beatles - A Hard Day´s Night                 
The Rolling Stones - The Last Time                
ZZ Top  - Blue Jeans Blues    
Hartus - Alabama                
Hartus - Tak sa snaž         
The Who - My Generation
Miki Kadlečík - Ani som netušil
Omar - Come On, Pretty Baby

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

Všechny články autora

Bílé hvězdy a vietnamská džungle: Dotisk nejžádanějších triček DixieGear

Bílé hvězdy a vietnamská džungle: Dotisk nejžádanějších triček DixieGear

Martin Pešek , Beznadějně vyprodaná trička opět skladem a k nim přibylo na ochutnávku i pár kousků z nové jarní kolekce. 

Honkytonk Jukebox 13: Vetešníci na tripu a plavky po babičce

Honkytonk Jukebox 13: Vetešníci na tripu a plavky po babičce

Martin Pešek , Královna outlaw country a westernová pin-up girl Nikki Lane, kapela jednoho špinavýho starýho chlápka jménem Scott Biram a hřbitovní rock Old 97´s.

Hurá na jih 26: Ohnivá voda malíře a metalisty Milana Fibigera

Hurá na jih 26: Ohnivá voda malíře a metalisty Milana Fibigera

Dalibor Mierva , Hudební putování po státech Konfederace s Jirkou Petrů a rozhovor s akademickým malířem Milanem Fibigerem o muzice i lecčems dalším.