K Americe, americké muzice a americkým autům nebo motorkám patří i americké jídlo. Vítejte v Dixie kuchyni! A nebojte se vstoupit, ani pokud neumíte vařit a nemáte spižírnu naditou pravými americkými surovinami. Půjdeme na to zlehka a jednoduše.
Zkoušeli jste chili con carne podle prvního receptu z našeho seriálu? A chutnalo vám? V tom případě si určitě pošmáknete i na kuřecích fajitas. Výhodou je, že jejich příprava je ještě o něco rychlejší než u chili, ale zase o malý kousek složitější.
Krok první: Jdeme na nákup
Budeme potřebovat několik mírně exotických tex-mex surovin. Většinu z nich už byste ale měli mít doma, protože jste je nakupovali kvůli chili con carne.
- Maso: Potřebujete kousek kuřecích prsou. Přibližně 100-150 gramů na porci.
- Zelenina: Klasické papriky, ideálně různobarevné pro potěchu oka. Přibližně jednu na porci, může být i o něco méně, podle velikosti. Červená cibule, přibližně polovina na porci.
- Chili: Pro ty méně odolné kajenský pepř nebo směs na fajitas. Pro ostatní papričky Habaneros. přibližně jedna paprička na dvě porce stačí k tomu, aby byl výsledek pořádně žhavý. Víc na vlastní nebezpečí.
- Koření: Římský kmín, mletý koriandr.
- Česnek: Zhruba jeden stroužek na jednu až dvě porce, podle chuti.
- Olej: Olivový olej sice není tradičně mexický, ale funguje výborně. Slunečnicový postačí.
- Tortilly: Jedna na porci.
- Citron
- Zakysaná smetana: Přibližně kelímek na dvě porce.
Krok druhý: příprava
První je na řadě práce s nožem. Z masa odstraňte blány (takové ty divné bílé věci, které tam nepatří) a nakrájejte ho na nudličky. Vhoďte do hlubokého talíře nebo misky.
Nakrájejte Habaneros (pokud je používáte) na drobno a přihoďte je k masu. Přidejte poctivou porci římského kmínu a koriandru. Pokud připravujete dvě porce, polévková lžíce od každého by mohla být tak akorát. Polijte olejem, aby výsledek neplaval, ale aby se po promíchání všechno důkladně obalilo. Pokapejte citrónem a nechte odležet. Ideální je tento krok udělat pár hodin předem, ale u kuřecích fajitas stačí i deset minut. Až budeme používat jiné maso, bude marinování důležitější.
Nakrájejte papriky a cibuli na proužky, viz obrázek.
krok třetí: na pánev s tím
Rozpalte pánev. Ideální je žebrovaná litinová pánev na steaky, v nouzi postačí i jakákoliv jiná. Až bude rozžhavená, vhoďte na ní marinované maso. Smažte na prudkém ohni a rychle míchejte, než se maso "zatáhne" a mírně zhnědně.
Varování: Pokud používáte habaneros, mějte při tomto kroku otevřená okna a varujte všechny citlivější osoby ve vašem okolí. Habaneros na rozpálené litině vám dají poznat, co mají papričky společného s pepřovým sprejem. Kašlání a slzení je nevyhnutelným vedlejším efektem správné přípravy fajitas!
Vyndejte maso z pánve a dejte ho stranou do misky.
Vhoďte na pánev papriky a cibuli, udržujte pod pánví střední až mírný plamen a smažte, než začne být papriky měkká a cibule zlehka zhnědně. Pokud se zelenina připaluje, přilejte více oleje. Kořenit zeleninu není potřeba, protože v pánvi máte olej "ochucený" opékáním marinovaného masa.
Až budou papriky dostatečně měkké (pokud si nejste jistí, ochutnejte), přidejte rozdrcený česnek a vraťte do pánve maso. Nechte na pánvi jen pár minut, aby se maso znovu prohřálo.
Zároveň si na další pánvi (nebo v mikrovlnce) ohřejte tortilly.
Vyzkoušejte další recepty:
krok čtvrtý: dlabanec na talíř
Vezměte tortillu, naberte na ní z pánve hotové fajitas a tortillu přehněte. Na tortillu dejte trochu zakysané smetany, případně ozdobte papričkami jalapenos.
Podávejte a zkonzumujte. Dobrou chuť!