Dixie kuchyně: Jižanské smažené kuře

Dixie kuchyně: Jižanské smažené kuře

Nic nechutná po americkém Jihu tolik jako pravé domácí smažené kuře. A přitom je nejen skvělé a šťavnaté, ale také velmi jednoduché.

Dolů

K Americe, americké muzice a americkým autům nebo motorkám patří i americké jídlo. Vítejte v Dixie kuchyni! A nebojte se vstoupit, ani pokud neumíte vařit a nemáte spižírnu naditou pravými americkými surovinami. Půjdeme na to zlehka a jednoduše.

Také už jste někdy přemýšleli, proč je kuře ze sítě rychlých občerstvení provozovaných jakýmsi kresleným plukovníkem tak dobré? A jestli by nebylo možné udělat doma ještě lepší? Zamysleli jsme se, hledali recepty, a tady je výsledek.

Krok první: Jdeme na nákup

Tentokrát bude nakupování jednodušší než u chili con carne. Potřebujeme jen pár věcí, z nichž část téměř určitě najdete doma.

  • Kuře: Ideální jsou kuřecí stehna. Můžete koupit celé kuře a naporcovat ho, ale křídla ani prsa nemají ten správný efekt.
  • Podmáslí: Měl by stačit přibližně půllitr.
  • Kajenský pepř: Jestli jste vařili náš minulý recept, máte ho doma. Jinak najdete mezi kořením. Pokud nemáte rádi pálivé, použijte mletou papriku.
  • Pepř, sůl, rostlinný olej, hladká mouka: Tohle všechno máte doma téměř určitě. Pokud ne, možná přidejte na seznam i sporák a pánev, nebo vyražte raději do restaurace.

Krok druhý: Nakládáme

Naložení masa je hlavním důvodem, proč je jižanské kuře tak jemné a šťavnaté. Nic na tom není. Opláchněte kuřecí stehna, dejte je do talíře nebo misky a zalijte osoleným podmáslím tak, aby byla zcela ponořená. Nechte odležet v lednici, pokud možno alespoň osm hodin. V nouzi budou stačit čtyři, ale bude to poznat na výsledku.

Krok třetí: Obalujeme

Vyndejte kuře z lednice a nechte zteplat na pokojovou teplotu. Mezitím nasypte na talíř mouku (stačí na prst silná vrstva), přidejte několik špetek pepře a dvě polévkové lžíce kajenského pepře. Zamíchejte vidličkou. Vytáhněte kuře z podmáslí, lehce oklepejte a důkladně obalte v mouce.

Tip: Držte kuře jen za konec kosti, mouka s podmáslím se snadno setře. Pokud ještě nemáte rozpálený olej, nechte jednotlivá stehna odložená na talíři s moukou.

Krok čtvrtý: Smažíme

Nalijte do hluboké pánve asi centimetr a půl silnou vrstvu oleje. Na největším plameni co nejvíc rozehřejte olej (vhozená kostka chleba by měla téměř okamžitě zhnědnout). Vložte stehna do pánve a stáhněte plotnu. Zakryjte a nechte smažit přibližně 6 minut. Potom stehna otočte, znovu zakryjte a smažte dalších 6 minut. Odkryjte a smažte do zlatova. Nyní by mělo být kuře zlatavé z obou stran, ale uvnitř si zachová svoji měkkost.

Vypněte plotnu, vyndejte kuře a nechte okapat olej na papírovém ubrousku. Počkejte, až trochu zchladne, a vrhněte se do konzumace. Jako přílohu můžete použít hranolky, nebo třeba světlý chléb. Skvělým doplňkem je také zelný salát Coleslaw.

Chutnalo vám nebo si naopak myslíte, že je váš recept lepší? Je nějaké jídlo, o kterém byste si v této rubrice chtěli přečíst příště?

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora