Slanina, jak jí známe my, je pro většinu světa absolutní neznámou. V Americe (i v okolních zemích Evropy) byste jen těžko sháněli nám dobře známou dlouze uzenou Anglickou slaninu. A protože většina milovníků amerického stylu života jsou hlavně „burgrožrouti“ a pravý americký burger bez pravé americké slaniny prostě není to pravé ořechové, rozhodli jsme se, že vás takovou americkou slaninu naučíme. A nebojte se, není to vůbec nic těžkého, jen to zabere trochu více času. Přesně řečeno týden.
DIXIE KUCHYNĚ:
Krok první: Jdeme na nákup
Americká slanina se neobejde bez několika věcí, které asi obvykle doma nemáte. Jelikož věci, které budete potřebovat, většinou nebývají v základním sortimentu místní samoobsluhy k dostání, vyrazte raději do nějakého většího obchoďáku.
- Maso: Potřebujeme asi 1kg co nejvyššího vepřového bůčku bez kosti, ale s kůží.
- Koření: 30 g solící směsi Praganda, 20 g třtinového cukru, 10 kuliček černého pepře, 4 snítky rozmarýnu (nebo 10 snítek tymiánu), 2 bobkové listy
- Česnek: 2 stroužky bez klíčku (to je ta světle zelená věc uprostřed stroužku, kterou lze po jeho podélném rozříznutí bez problému vyndat)
- Piliny na uzení: Pokud máte možnost, sežeňte piliny z jednoho druhu dřeva. Pokud tu možnost nemáte, podestýlkové piliny ze zverimexu budou taky fajn.
- Alobal: Nejlepší je silný alobal na grilování, ovšem obyčejný postačí také. Jen ho budete muset použít o trochu více.
- Dále potřebujeme: Pařáček na knedlíky (ne plastový), tlustostěnný hrnec s dobře padnoucí poklicí (ideálně litinový), teploměr do masa a igelitový sáček se zapínáním, nebo igelitový sáček a gumičku či provázek, pečící papír, kuchyňské utěrky, plech na pečení.
Krok druhý: Příprava
Než bůček uložíme k sedmidennímu spánku v lednici, musíme jej řádně připravit. V misce smíchejte Pragandu a třtinový cukr. Ze stroužků česneku odstraňte klíčky, rozmáčkněte je plochou stranou nože a nasekejte na drobné kousky. Kuličky pepře rozdrťte nahrubo. V tomto případě je ideální použít hmoždíř, ale pokud jím nedisponujete, dejte jednoduše pepř do pevnějšího igelitového sáčku a několika dobře mířenými údery paličkou na maso mu ukažte, kdo je ve vaší kuchyni pánem. Bobkové listy rozdrťte v dlani.
Pokud nechcete používat Pragandu, rozhodně ji nenahrazujte směsí soli a potravinářského sanytru, neboli dusičnanu draselného. Dusičnan se mění na dusitan velmi pomalu a rychlost reakce, není vždycky stejná. Proto se u jeho použití u masa musí počítat s delší dobou nakládání, než je sedm dní a i tak se nemusí vše podařit jak má. Pokud se vám použití chemie příčí, nahraďte Pragandu stejným množstvím obyčejné soli. V takovém případě ale musíte počítat s tím, že místo slaniny budete mít spíše pečený bůček.
Bůček ze všech stran obalte ve směsi cukru a soli a pořádně jej promasírujte. Přebytečnou sůl z něj oklepte a přidejte zbytek koření a bylinek. Vše uložte do čistého igelitového pytlíku, pořádně uzavřete a uložte na 7 dní do lednice. Každý den potom bůček otočte a přes sáček jej pořádně promněte.
Krok třetí: Tepelná úprava (uzení a pečení)
Týden čekání je za vámi a přichází na řadu uzení. Vysvoboďte bůček ze sáčku a studenou vodou z něj smyjte zbytek koření. Za pomocí kuchyňských utěrek jej POŘÁDNĚ vysušte a odložte stranou. Pokud nechcete tepelně upravovat hned, můžete bůček klidně na pár dní uložit do lednice.
Připravte si hrnec a na jeho dno položte jeden nebo dva kusy alobalu. Na alobal nasypte asi dva centimetry vysokou vrstvu pilin a na ně postavte pařák na knedlíky. Vysušený bůček uložte na pařák, pořádně přiklopte poklicí a pusťte sporák na plný výkon.
Jakmile se začne z hrnce kouřit, nechte slaninu udit deset minut na plný výkon. Poté výkon sporáku stáhněte na polovinu a po dalších deseti minutách sporák vypněte úplně. Následuje jak jinak, než dalších deset minut. Mezitím si předehřejte troubu na 95 stupňů.
Některé trouby svým výkonem neodpovídají tomu, na co je nastavíte. A protože potřebujete opravdu přesně 95 stupňů, zkontrolujte vnitřní teplotu trouby teploměrem. V případě potřeby přidejte, nebo uberte výkon. Zauzený bůček přendejte do pekáčku a implantujte do trouby. V troubě setrvá tak dlouho, než jeho vnitřní teplota dosáhne 65 stupňů. Jakmile se tak stane, vyndejte bůček z trouby a stáhněte z něj kůži.
Většinou to jde snadno. Stačí kůži na jedné straně naříznout a poté pomalu stáhnout stejným způsobem, jako byste sundávali víčko z jogurtu. Pokud vám to nepůjde, pomožte si dobře nabroušeným nožem.
V tuto chvíli máte hotovo, ale pozor, takto vyrobená slanina není určena k okamžité konzumaci!
Krok čtvrtý: Zpracování a použití slaniny
Gratulujeme, právě jste vyrobili svou první americkou slaninu. Protože takto připravená slanina není určena k okamžité konzumaci, máte několik možností. Tou první je samozřejmě slanina pečená nebo smažená. To jsou ty křupavé plátky, které se v amerických filmech (a nejen tam) často podávají jako součást snídaně společně s vejci a americkými lívanci, nebo které se dávají do burgerů.
Není to nic složitého. V podstatě stačí slaninu nakrájet na tenké plátky a poté upéct. Abyste si ulehčili práci s krájením tenkých plátků, dejte slaninu na pár minut do mrazáku. Díky tomu bude lépe držet tvar a mnohem snáze se s ní bude pracovat.
Rozehřejte si troubu na 160 stupňů a připravte si plech a pečící papír. Slaninu nakrájejte na tenké plátky (přibližně 2 mm). Ustřihněte si kus pečícího papíru akorát tak velký, aby pokryl celou plochu plechu a dejte ho na plech. Slaninu rozložte na pečící papír tak, aby se plátky nepřekrývaly, a dejte do trouby. Péct budete asi půl hodiny, až se slanina krásně začervená.
Jakmile bude hotovo, sundejte slaninu z plechu a rozložte ji na papírové kuchyňské utěrky. Slaninu pořádně osušte a můžete se směle pustit do konzumace. Ať už jí budete jíst samotnou nebo jako součást burgeru, vaše chuťové pohárky vás za to budou milovat.
A co se zbytkem nezpracované slaniny? Nakrájejte ji na kostičky a šup s ní do mrazáku. Po vyndání a rozmrazení ji můžete použít třeba jako základ pod maso.
Na závěr si dovolím poděkovat foodblogerům, bez jejichž neúnavného zkoušení nových věcí, by tento článek nejspíš nevznikl. Inspirací k tomuto zdárně dokončenému pokusu nám byli pan Cuketka a Meg v kuchyni.