Chicago 2015: Unikátní Viper, nejrychlejší Ford a luxusní pickupy

Chicago 2015: Unikátní Viper, nejrychlejší Ford a luxusní pickupy

Autosalon v Chicagu přinesl mnoho pozoruhodných novinek. Americké policejní sbory se mohou těšit na nové SUV, milovníci nablýskaných pickupů zažívají orgie a americké supersporty zažívají zlatý věk.

Dolů

Automobiloví nadšenci se obvykle shodnou, že "zlatý věk" byl někdy v minulosti. Tvrdívá se, že tímto obdobím byly pro americká auta okázalé "křídláky" z padesátých let nebo brutální muscle cars z konce let šedesátých. Pro každého bylo asi tím pravým "zlatým věkem" jiné období. A pro mnoho lidí jím nepochybně současnost. Kdo totiž má rád americká auta co největší, nejsilnější, nejluxusnější a nejnablýskanější, ten může z dnešní nabídky chrochtat blahem...

2016 Ram Laramie Limited: Luxusní sedan s korbou

Bývaly doby, kdy pickupy byly čistě pracovní nástroje téměř bez jakýchkoliv zbytečností. Od té doby, co normy omezující průměrnou spotřebu vyhnaly Američany z jejich milovaných obřích sedanů, se ale pozvolna staly moderním nástupcem "křídláků" z padesátých let nebo obrovských kupé z let sedmdesátých. 

Ztělesněním a dost možná jedním z vrcholů tohoto trendu je nový Ram Laramie Limited modelového roku 2016. Mysleli jste, že dosavadní model je okázalý až dost? Zákazníci značky Ram jsou očividně jiného názoru a automobilka se jim samozřejmě snaží vyhovět. Inovovaná verze tak nahradila tradiční "kříž" na masce gigantickým nápisem a čímsi, co připomíná dvě špiky (pro případ, že byste ho přehlédli). Na zadním čele je pro jistotu nápis ještě jeden. A ještě větší. A chrom přibyl po celém autě, zatímco kabina se nyní může chlubit ještě luxusnějším koženým čalouněním a LED osvětlením. 

Bude se na tenhle stroj jednou vzpomínat jako na jeden z vrcholů další éry nádherně přehnané americké okázalosti? Skoro bychom se vsadili, že ano.

2016 Chevrolet Silverado Custom a Midnight Edition: S chromem nebo bez?

Podobným směrem jako Ram se vydal i Chevrolet se svým Silveradem ve speciální edici Custom. To sice postrádá mamutí chromované nápisy vpředu a vzadu, vaši touhu po opravdu velké a opravdu blýskavé hračce ale rozhodně naplní. Nárazníky jsou nablýskanější, chromovaná jsou i zrcátka, kliky a pochopitelně také dvacetipalcová kola. Jen uvnitř najdete méně luxusu - Custom také není top verze, ale jen nablýskanější varianta relativně skromnější varianty LS.

A co když si naopak na chrom nepotrpíte a máte raději "mafiánský" styl, ve kterém černou nejlépe doplňuje jedině zase černá? Potom je tu pro vás Silverado Midnight Edition. "Půlnoční edice" vypadá tak, že se v bezměsíčné půlnoci dokáže bez problémů ztratit. Na rozdíl od svého nablýskaného bratříčka ale přináší i schopnosti, kterými podpoří svůj drsný vzhled. Je totiž založeno na terénní variantě Z71 s offroadovým podvozkem, uzamykatelným diferenciálem, asistentem pro sjíždění kopců a paketem pro jízdu s přívěsem. Zvenčí ho poznáte podle černých 19" kol, černé masky, černých zrcátek, černých znáčků... a tak dále.

2016 Ford Police Interceptor Utility: Policajtem na vysoké noze

Nenávratně pryč jsou doby, kdy byly obrovské sedany jedinou volbou pro americké policisty, šerify, agenty FBI, DEA, ATF a ostatní strážce zákona. Dodge Charger je sice stále neobyčejně populární, ale stále více policejních sborů sahá po vozech SUV, které nabízejí nejen pohon všech kol (ten má i mnoho sedanů), ale také vyšší světlou výšku a praktičtější interiér.

Jedním z nejoblíbenějších je Ford Police Interceptor Utility, aneb policejní verze typického rodinného SUV, Fordu Explorer. Oproti minulému modelovému ročníku dostal pár drobných vylepšení jako novou masku, volant a středový panel. A také vážně cool majáčky v místě mlhovek v předním nárazníku.

Na výběr je stále mezi šestiválci 3.7 litru/304 koní a 3.5 litru Ecoboost (twin turbo) o 365 koňských silách. K tomu patří i tradiční policejní úpravy, jako odolnější podvozek, účinnější brzdy a posílené chlazení. Jako bonus se převodovka umí automaticky přepnout do "stíhacího režimu". Což je sice jen drobná změna software, ale zní to dost drsně.

2017 Ford GT: Slavný návrat do Le Mans?

Vývoj Fordu GT40 a následná porážka Ferrari na hlavu na čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans patří k nejslavnějším momentům historie Fordu. Není proto divu, že se k tomuto tématu Ford po půlstoletí opět vrací. Tentokrát ale na slavnou GT40 nenavazuje retro sporťákem jako v letech 2005-2007. Nový Ford GT je spíše než pouhým odkazem za zašlou slávu skutečně moderním sportovním/závodním strojem, srovnatelným s velkými jmény jako je Ferrari LaFerrari. Přišel sice o svůj mocný osmiválec, ale za kabinou posádky ho nahradil ještě výkonnější, dvakrát přeplňovaný šestiválec Ecoboost, které má v této verzi téměř dvojnásobek koní ve srovnání se standardním stavem (například v policejním Exploreru výše). Můžeme proto očekávat, že nové GT bude nejrychlejším Fordem v historii.

Supersportovní placka, která bude Ford opět reprezentovat i v Le Mans, se představila již na autosalonu v Detroitu, ale do Chicaga přijela v nové podobě. Ve stříbro-šedém laku vypadá ještě o něco více kosmicky než v tradiční "Fordí" modré.

Dodge Viper 1 of 1: Zmije jako žádná jiná

Nový Viper je mnohem lepší než všechny předchozí. K obrovskému výkonu a divokému charakteru přidal mnohem lepší zpracování a použitelnost v běžném životě. Pořád má sice motor z náklaďáku, ale jinak se mnohem vící blíží Ferrari nebo Maserati (nyní jeho sesterským vozům v rámci koncernu) než té chatrné plastové skládačce, kterou byla první generace.

Přesto ale prodeje nejdou tak, jak by se automobilce líbilo, možná i proto, že už není v rodině nejrychlejším. A protože kupci aut, jako je Viper, mají rádi výjimečnost, rozhodl se Dodge splnit toto přáním tolika majitelům, kolik jich po tom jen bude toužit. Nabízí 8 000 barevných variant, 24 000 ručně malovaných variant pruhů, deset typů kol, šestnáct variant interiéru a šest aerodynamických paketů. Dohromady tak může vzniknout až 25 milionů unikátních Viperů. Takže pokud se náhodou Viper nestane nejvyráběnějším vozem v historii, můžete si být jistí, že ten váš bude jedinečný. Dodge tomu navíc pomůže tím, že pokud si necháte auto postavit v rámci programu 1 of 1, nikdo další si už v daném roce nebude moci objednat totožnou specifikaci. Takže váš Zmiják bude vážně jedinečný.

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora