Dixie kuchyně: Pasta a la Clemenza

Dixie kuchyně: Pasta a la Clemenza

Co dělat, když se ocitnete ve válce gangů a musíte najednou nakrmit dvacet hladových chlapů? No přece pořádný kotel těstovin! A i pokud se nechystáte zalehnout na matrace, bude se vám recept z nejlepšího filmu všech dob určitě někdy hodit.

Dolů

"Hej, chlapče, pojď sem, ať se něco přiučíš. Nikdy nevíš, kdy budeš muset vařit pro dvacet chlapů. Takže, začneš s trochou oleje. Potom osmažíš trochu česneku. Pak přihodíš rajčata, rajčatový protlak... Bacha, ať se ti to nepřipeče. Přivedeš to celý k varu. Pak tam šoupneš klobásku a masový kuličky. A trochu vína. A maličko cukru... A to je ten můj trik."

Americká kuchyně, to není jen tex-mex a jižanská kuchyně. Amerika byla vždycky „tavícím kotlem“, kde se míchaly vlivy nejrůznějších národů. A nejen v kulinářské oblasti byli jedním z nejvýznamnějších Italové. Pizza se stala jedním z pilířů amerického jídelníčku a i spousta dalších italských jídel je dnes jeho neoddělitelnou součástí.

Je tedy na čase, abychom v našich toulkách americkou kuchyní zavítali také do italských čtvrtí. A začneme stylově - podíváme se na recept, který se objevil v nejslavnějším mafiánském filmu vůbec, tedy v Kmotrovi od Francise Forda Coppoly. Slavný režisér kdysi prohlásil, že scénu, kde mafináský kápo Clemenza vaří pro své muže špagety, vložil do filmu kvůli tomu, aby se diváci, když se film nepovede, alespoň naučili uvařit dobré jídlo.

DIXIE RECEPTY:

krok první: jdeme na nákup

Tentokrát nebudeme potřebovat mnoho exotických surovin - většinu z věcí, které k tomuto receptu potřebujete, už nejspíš máte doma. A co je ještě lepší, většinu můžete mít doma stále, aniž by hrozilo, že podlehnou zkáze. I tento recept tak můžete používat jako "nouzové řešení" pro překvapivé návštěvy nebo nenadálý hlad.

  • Těstoviny: Špagety jsou klasika, s rajčatovou omáčkou si ale většinou lépe porozumí penne ("nasekané potrubí").
  • Rajčata: V plechovce. Z rajčat, která koupíte u nás, stejně pořádnou omáčku neuděláte.
  • Rajčatový protlak: Stačí obyčejný, v malé plechovce.
  • Česnek: Čím česnekovější, tím lepší. Špatný česnek je levný, ale zase ho použijete víc.
  • Olivový olej: V tomto případě je asi úplně jedno jaký, budete na něm jen smažit. Ale nebojte se použít extra panenský.
  • Červené víno: Vcelku jakékoliv, které se dá pít. "Krabicák" je hnusný nejen ve skleničce, ale i v jídle.
  • Italské klobásy: Možná je najdete jako toulouské. Když ne, kupte taliány. Na čtyři porce stačí jeden nebo dva.
  • Masové koule: Podle vašeho oblíbeného receptu. Jestli jste příliš líní, zkuste sehnat hotové nebo tam prostě dejte jen klobásy.

krok druhý: příprava

Ta je velmi jednoduchá. Nakrájejte česnek na co nejtenčí plátky, otevřete plechovky a osmahněte taliány - před osmahnutím je můžete nakrájet, budou se pak snáze jíst. Pokud jste koupili celá rajčata, vylijte je z plechovky do misky a rukou rozmačkejte na kusy. 

krok třetí: jdeme vařit

Dejte vařit těstoviny. Nezapomeňte osolit vodu. Vařte podle návodu, dejte pozor, ať jsou "al dente" - tedy "na skus", nesmí být moc měkké.

Rozpalte na pánvi nebo v nerezovém hrnci (velikost vyberte tak, aby se vám tam všechno vešlo) olivový olej a na mírném plameni rychle osmahněte česnek. Pozor ať ho nespálíte! Pokud se to stane, zahoďte ho, vylijte olej a začněte znovu.

Přidejte rajčata a protlak. Míchejte asi pět minut, než se vytvoří hladká omáčka. Hlavně ať se vám to nepřichytí, Clemenza by se zlobil a vy víte, co Clemenza umí s kusem struny.

Přihoďte maso, nechte za stálého míchání chvíli povařit. Přilijte trochu vína, osolte a oslaďte. Nechte vařit asi dvacet minut, občas zamíchejte, ať se to nepřichytí. Pokud chcete, můžete chuť vylepšit troškou čerstvé bazalky, kterou nasekáte a vhodíte do omáčky chvíli před koncem vaření

krok čtvrtý: ke stolu

Tohle je recept pro bojové podmínky, takže ani stolování nebo nijak nóbl. Prostě na každý talíř hoďte těstoviny, na ně omáčku s masem a strávníkovi dejte do ruky vidličku. A pořádnou skleničku červeného, ať mají všichni dost odvahy, až dojde na válku gangů!

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora